سیستم عامل مهمترین نرم افزاری است که در تلفن همراه و کامپیوتر ها وجود دارد و بستری را فراهم می سازد تا برنامه ها به صورت درست و دقیق اجرا شوند. همچنین جزو ضروری ترین ها در اجرای برنامه هاست و امکانی را فراهم می سازد تا بدون دانستن زبان گوشی و کامپیوتر بتوانیم با آن ارتباط برقرار کنیم.
سیستم عامل موبایل مخصوص دستگاههای قابل حمل از جمله تبلت، تلفن هوشمند و دستیار دیجیتال شخصی میباشد و کنترل این نوع دستگاهها را برعهده دارد. همهی اجزای سیستم عامل به منظور ایجاد بخشهای مختلف یک کامپیوتر در کنار هم قرار دارند. تمام نرمافزارهای کاربر برای استفاده از هر کدام از سختافزارها، چه از طریق ماوس، کیبورد و چه به عنوان یک کامپوننت اینترنت، باید از طریق سیستم عامل عبور نمایند.
تاریخچه سیستم عامل iOS
این سیستم عامل در کنفرانس و نمایشگاه Macworld، در ۹ ژانویه ۲۰۰۷، پردهبرداری و در ماه ژوئن همان سال برای اولین بار منتشر شد. ادبیات بازاریابی اپل یک نام جداگانهای برای سیستمعامل مشخص نکرد، و بیان سادهای را که «آی فون OS X را اجرا میکند» اظهار کرد.
در ابتدا، برنامههای شخص ثالث پشتیبانی نمیشدند. استیو جابز معتقد بود که این امکان باید در اختیار توسعهدهندگان آن دسته از برنامههای کاربردی وب که مانند برنامههای بومی بر روی iphone رفتار میکردند، قرار بگیرد. در ۱۷ اکتبر ۲۰۰۷، اپل اعلام کرد که یک کیت توسعه نرمافزار بومی (SDK) تحت توسعه است و برنامهریزی آن را انجام خواهد داد. در ۶ مارس ۲۰۰۸، اپل اولین بتا را همراه با یک نام جدید برای سیستم عامل: iPhone OS منتشر کرد.
سپتامبر قبلی،
شرکت اپل آی پاد لمسی، که بیشتر قابلیتهای غیر تلفنی iPhone را داشت منتشر کرد. همچنین توانست بیش از یک میلیون آیفون در طول تعطیلات سال ۲۰۰۷ بفروش برساند. در ۲۷ ژانویه ۲۰۱۰، iPad را که دارای یک صفحه نمایش بزرگتر از آیفون و آی پاد لمسی (۹.۷ اینچ) و طراحی شده برای مرور وب، مصرف رسانهها، و خواندن ibooks معرفی نمود.
در ژوئن ۲۰۱۰، اپل سیستم عامل iphone را تحت عنوان iOS روانه بازار کرد. علامت تجاری IOS توسط سیسکو بیش از یک دهه برای سیستم عامل خودش مورد استفاده قرار میگرفت. iOS، مورد استفاده در روترهای آن قرار گرفت. برای اجتناب از هرگونه طرح دعوی در دادگاه بالقوه، اپل مجوز (علامت تجاری) iOS را از سیسکو گرفت.
iOS را بیشتر بشناسیم
آی او اس (iOS) یک سیستم عامل همراه ساخته شرکت اپل است که در ابتدا برای آیفون و آیپاد توسعه داده میشد، اما از آن زمان به بعد برای استفاده در سایر دستگاههای شرکت اپل مانند آیپد و اپل تیوی گسترش یافت.
شرکت اپل مجوز استفاده از آیاواس را برای نصب بر روی سختافزارهای شخص ثالث را نمیدهد. فروشگاه اپ استور (App Store) در ۶ مارس ۲۰۱۲ دارای بیش از ۵۵۰٫۰۰۰ نرمافزار کاربردی بود که جمعاً بیش از ۲۵ بیلیون بار دانلود شدهاند. در سهماهه آخر سال ۲۰۱۰ این سیستمعامل ۱۶٪ از سهم سیستمعامل تلفنهای هوشمند را در اختیار داشته و پایینتر از سیستم عامل اندروید گوگل قرار گرفته بود. این سیستمعامل در ماه مه ۲۰۱۰ در ایالات متحده آمریکا، ۵۹٪ از مصرف دادههای وب تلفن همراه (از جمله استفاده از آیپاد تاچ و آیپد) را به خود اختصاص داده بود.
رابط کاربری آی او اس بر اساس مفهوم دستکاری مستقیم (concept of direct manipulation)، با استفاده از حرکات چند لمسی (multi-touch gestures) طراحی شده است. عناصر رابط کنترل از سوئیچ ها و لغزندهها و دکمهها تشکیل شده است. پاسخ به ورودی کاربر فوری است و رابط سیال را فراهم میکند و تعامل با سیستم عامل حرکاتی را شامل میشود. از جمله این حرکات میتوان به کشیدن، ضربه زدن، خرج کردن، خرج کردن معکوس که هر کدام تعاریف خاصی را در چارچوب IOS دارند اشاره نمود. شتابسنج داخلی توسط برخی از برنامههای کاربردی برای پاسخ به تکان دادن دستگاه (که یکی از نتایج شایع آن دستور خنثیسازی است) یا چرخش آن در سه بعد (یکی از نتایج شایع آن تعویض از عمودی به افقی است) مورد استفاده قرار میگیرد.
در iOS، چهار انتزاع لایه وجود دارد که عبارتند از:
لایهٔ هستهٔ سیستمعامللایهٔ هستهٔ خدماتلایهٔ رسانههاکاکائو که لایهٔ لمسی است هسته یا کِرنِل، هسته مرکزی یک سیستم عامل رایانه را تشکیل میدهد و کنترل تمام چیزهایی را که در سیستم اتفاق میافتد را در دست دارد؛ و یک بخش جدایی ناپذیر از هر سیستم عامل است. این “بخشی از کد سیستم عامل است که همیشه در حافظه ساکن است” در اکثر سیستم ها ، این اولین برنامه بارگیری شده در هنگام راه اندازی است. همچنین کنترل درخواستهای ورودی و خروجی توسط نرم افزارها و ترجمه آنها به ساختارهای قابل پردازش برای واحد پردازش مرکزی را بر عهده دارد.