اشکنه یکی از غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی است که متاسفانه امروزه کمتر پخته می شود. در این مطلب طرز تهیه انواع اشکنه را خواهید دید. امیدواریم از این پس این غذای مقوی و خوش عطر را در برنامه غذایی خود جای دهید.
اشکنه بهطور کلی نیاز به گوشت مرغ یا هیچ نوع گوشتی ندارد و در واقع این یک خوراک گیاهی است و از کهنترین خوراکهای رایج در ایران است. این غذا قدمتی طولانی دارد و معمولا با نان میل می شود.
انواع اشکنه
اشکنه اوجزاشکنه اودوغاشکنه سیب زمینیاشکنه پیازاشکنه سیب زمینی پیازاشکنه گوشت یا قرمهاشکنه سرکه یا شیرهاشکنه ماست اشکنه کشکاشکنه آلوچهاشکنه آلبالواشکنه قروتاشکنه گردواشکنه ماشاشکنه اسفناجاشکنه تخممرغ و …
مواد لازم برای تهیه اشکنه برای 3 نفر
تخم مرغ | ۵ عدد |
آرد | ۳ قاشق غذاخوری |
شنبلیله خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | ۲عدد متوسط |
پیاز داغ | ۱ قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان لازم |
نمک | به میزان دلخواه |
زردچوبه | به میزان دلخواه |
آب | 5 لیوان |
آماده سازی: | 10 دقیقه |
زمان پخت: | 50 دقیقه |
مجموع زمان پخت: | 60 دقیقه |
طرز تهیه اشکنه تخم مرغ (اشکنه سیب زمینی پیاز)
روغن را در قابلمه ای مناسب ریخته و شعله را روشن کنید. آرد را با شعله کم در روغن کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شده و رنگ آن کمی تغییر کند.
اگر آرد خشک است ، کمی روغن اضافه کنید. مقدار روغن باید طوری باشد که آرد حالت گوله گوله پیدا نکند.
شنبلیله را ریخته و کمی تفت دهید تا از حالت سبزی در آید. مراقب باشید شنبلیله نسوزد که تلخ می شود.
سپس پیاز داغ، نمک و زردچوبه را اضافه و کمی تفت دهید. زردچوبه زیاد نریزید، در حدی باشد که مواد کمی رنگ بگیرد.
روی مواد آب جوش بریزید و اجازه دهید 10 دقیقه بجوشد. ابتدا کمی آب اضافه کنید و هم بزنید تا آرد کاملا در آب حل شده و یکنواخت شود.
نکته در قابلمه باز باشد یا یک کفگیر چوبی روی قابلمه گذاشته و سپس در را بگذارید تا سر نرود.
سیب زمینی ها را پوست کنده و به اندازه دلخواه (نه خیلی بزرگ و نه خیلی ریز) خرد کنید و در قابلمه بریزید.
اجازه دهید سیب زمینی ها کاملا بپزد. سپس دو تخم مرغ را داخل کاسه ای بشکنید و هم بزنید تا از لختگی درآید.
تخم مرغ ها را داخل قابلمه بریزید و هم بزنید تا تخم مرغ ها تکه تکه شوند.
برای پخت تخم مرغ ها 5 دقیقه کافیست.
سه تخم مرغ باقیمانده را در سه طرف قابلمه بشکنید و هم نزنید تا به صورت درسته پخته شوند.
برخی سیب زمینی و تخم مرغ ها را از آب اشکنه جدا کرده و در ظرفی دیگر سرو می کنند.
نکات
تعداد تخم مرغ های درسته به اندازه نفرات است.
اگر 4 نفرید، 4 تخم مرغ درسته در قابلمه بریزید و در صورت تمایل سیب زمینی ها را اضافه کنید.
می توانید پیاز را ابتدا سرخ کرده و سپس آرد بریزید و مراحل پخت را ادامه دهید.
در صورت تمایل یک قاشق رب گوجه فرنگی به مواد اضافه کنید.
برخی
اشکنه را بدون سیب زمینی طبخ می کنند. می توانید آن را حذف کنید.
در صورت تمایل می توانید تخم مرغ را جداگانه آب پز کرده و در دقایق آخر پخت اشکنه، به مواد اضافه کنید.
می توانید به جای شنبلیله مرزه خشک بریزید.
فیلم آموزش تهیه اشکنه سنتی
فیلم طرز پخت اشکنه تخم مرغ
طرز تهیه اشکنه لوبیا
اشکنه لوبیا غذایی شمالی است.
مواد لازم
پیاز ، سیب زمینی ، سیر ، گوجه فرنگی ، تخم مرغ ، لوبیا چیتی ، بلغور جو ، آرد گندم ، رب گوجه ، شنبلیله خشک ، نعناع خشک ، فلفل سیاه ، زردچوبه ، نمک ، آبغوره
طرز تهیه
لوبیا و بلغور جو را از روز قبل خیس کنید. بلغور جو و لوبیا را جداگانه داخل آب بپزید.
سیر و پیاز را داخل روغن مایع تفت دهید تا کاملا طلایی شود.
گوجه رنده شده را اضافه کرده صبر کنید تا آب آن خشک شود.
به ترتیب رب گوجه، سیب زمینی نگینی درشت خرد شده، آرد گندم، فلفل، زردچوبه، شنبلیله و نعناع را اضافه کرده، هم بزنید و تفت دهید.
۵ لیوان آب اضافه کنید و بگذارید تا به جوش آید. سپس شعله را کم کنید تا دو ساعت غذا به آرامی بجوشد.
بعد از جا افتادن اشکنه بلغور جو و لوبیای پخته شده را به همراه نمک و آبغوره اضافه کنید.
حدود نیم ساعت صبر کنید تا غذا با شعله کم بجوشد. سپس تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه کنید.
بدون هم زدن شعله را بیشتر کنید و اجازه دهید غذا ۱۰ دقیقه دیگر بپزد.
نکات
می توانید به جای آبغوره، رب انار به همراه شکر اضافه کنید.
موقع پخت لوبیا و بلغور جو ، هر چند دقیقه غذا را هم بزنید تا ته نگیرد.
فیلم آموزش طبخ اشکنه لوبیا
طرز تهیه اشکنه گوجه فرنگی
مواد لازم برای ۴ نفر
تخم مرغ چهار عددپیاز درشت یک عددآرد دو قاشق غذاخوریسیب زمینی متوسط دو عددگوجه فرنگی سه عددرب گوجه یک قاشق غذاخوریشنبلیله خشک یک قاشق غذاخورینمک به میزان دلخواهفلفل سیاه به میزان دلخواهزردچوبه به میزان دلخواه
طرز تهیه
پیاز را خرد کرده و داخل قابلمه ای با کمی روغن تفت می دهیم.
آرد را هم اضافه کرده و تفت می دهیم. گوجه و رب رو هم افزوده و تفت می دهیم.
سیب زمینی خرد شده و شنبلیله را اضافه کرده و آب می ریزیم تا بجوشد.
وقتی سیب زمینی ها پخت و قوام آمد، به تعداد نفرات داخلش تخم مرغ می شکنیم.
وقتی تخم مرغ ها بست اشکنه ما آماده خوردن است.
نکات
زمانی که حرارت زیاده و اشکنه در حال جوشیدنه، تخم مرغ را اضافه نکنید که تخم مرغ باز میشه.
می تونید در اشکنه گوجه ادویه چهار زیره بریزید که شامل مقدار مساوی از تخم گشنیز و شوید و زیره سبز و بادیون هست. عطرش واقعا برای اشکنه عالیه، برای آش هم همینطور.
با روغن حیوانی و یا روغن زرد محشر میشه.
فیلم آموزش پخت اشکنه تهرانی
طرز تهیه اشکنه اسفناج
مواد لازم
تخم مرغ ۴ عدد
پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری
آرد یک قاشق غذاخوری
اسفناج ریز ریز شده یک لیوان
سیب زمینی ۲ عدد
آب سماق به مقدار لازم
نمک به مقدار دلخواه
فلفل به مقدار دلخواه
زردچوبه به مقدار دلخواه
آب ۵ استکان
دستور پخت
پیاز داغ که درست شد، آرد، اسفناج، فلفل و زردچوبه را ریخته و بعد از چند ثانیه آب را اضافه کنید.
جوش که آمد سیب زمینی ها را اضافه کنید و بگذارید تا نیم پز شود.
دو تا از تخم مرغ ها را هم بزنید و با نمک بریزید.
بعد از ۲ الی۳ دقیقه که جوشید، باقی تخم مرغ ها را درسته و به آرامی در ظرف بیندازید تا بپزد.
در پایان آب سماق را اضافه کنید.
نوش جان
اشکنه جنوبی ( قلیه تخم مرغ )
مواد لازم
۱ عدد پیاز نگینی خرد شده متوسط
۳ پیمانه سبزی ماهی خرد شده
۱ قاشق آرد
۳ ق.غ رب
۵ حبه سیر کوبید بزرگ
۱ ق.م ادویه
۱ ق.م نمک
۱ ق.چ فلفل
۷ عدد تخم مرغ
۱ لیوان تمر در آب حل شده
۲ لیوان آب
۳ ق.غ رب گوجه
۱ عدد سیب زمینی خرد شده کله قندی بزرگ
طرز تهیه
در قابلمه ای پیاز را سرخ کرده، سیر را اضافه کرده، ادویه می زنیم، بعد سبزی را اضافه می کنیم. رب را اضافه کرده مخلوط می کنیم.
سیب زمینی را به مواد اضافه می کنیم. آرد را با آب تمر که از صافی رد شده مخلوط کرده و به مواد اضافه می کنیم.
نمک و فلفل بهش میزنیم میگذاریم تا به جوش بیاد.
بعد به جوش اومدن شعله را ملایم می کنیم. تخم مرغ ها را دانه دانه داخل ظرفی شکسته و به مواد اضافه می کنیم.
اصلا هم نزنید. روی قابلمه آبکش بگذارید تا بوی تخم مرغ خارج بشه.
۱۰ دقیقه بعد در قابلمه را بگذارید شعله را متوسط کنید تا جا بیفتد. نوش جان
فیلم طرز تهیه اشکنه سنتی
اشکنه کشک یا کله جوش
برای تهیه این غذای سنتی بهتره از کشک ساییده شده خانگی استفاده بشه.
مواد لازم برای دو نفر
کشک یک بسته کوچک 200 گرمی
پیاز یک عدد متوسط
گردو خردشده 3-4 قاشق غذاخوری سر پر
پودر نعناع خشک 3 قاشق غذاخوری سر پر
نمک و زردچوبه
طرز تهیه
پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید.
نزدیک طلایی شدن پیازها، گردو را بریزید و تفت دهید.
دو تا سه لیوان آب داخل کشک می ریزیم و خوب هم می زنیم.
زردچوبه، نمک، و نعنا را اضافه کرده و کمی تفت می دهیم، سپس آب و کشک را داخل مواد می ریزیم.
وقتی اشکنه کشک جوش آمد، میگذاریم با شعله متوسط کمی جا بیافتد.
نکات
دقت کنید نعنا خیلی زود می سوزد و تلخ می شود. فقط کمی تفت دهید.
در اشکنه کشک به علت وجود کشک از نمک استفاده نکنید.
میتوانید از پیاز و
ترشیجات به عنوان چاشنی در کنار این غذا استفاده کنید.
فیلم طرز تهیه اشکنه گردو – سامان گلریز
فیلم آموزش پخت اشکنه ماش
اشکنه کشک و خرفه
ابتدا برگهای خرفه را از ساقه جدا کنید، بشویید و خرد کنید. آنگاه در قابلمه مناسبی، روغن بریزید و روی اجاق قرار دهید. خرفه را بیفزائید و تفت دهید، سپس پیاز داغ، گردو، مخلوط آب و کشک را به خرفه اضافه کنید.
مواد لازم برای 4 نفر
خرفه 500 گرم
روغن یا کره 5 قاشق چای خوری
پیاز داغ 3 قاشق سوپ خوری
گردو آسیاب کرده 100 گرم
آب 1 لیتر
کشک 500 گرم
نعنا داغ 4 قاشق سوپ خوری
پیاز داغ، نعنا داغ و گردو اضافی به میزان لازم
طرز تهیه
ابتدا برگهای خرفه را از ساقه جدا کرده ، بشویید و خرد کنید.
سپس در قابلمه مناسبی، روغن بریزید و روی اجاق قرار دهید. خرفه را بیفزایید و تفت دهید.
پیاز داغ، گردو، مخلوط آب و کشک را به خرفه اضافه کنید و 20 دقیقه، بجوشانید.
حالا نعنا داغ را بیفزایید و مخلوط کنید.
اشکنه را برای سرو، در ظرف مناسبی بریزید و با پیاز داغ و نعنا داغ و گردو بیارایید و میل کنید.